lørdag den 30. januar 2010

sardiner


jonas og jeg har lavet sardiner. ud med tarme og andre lækkerier og på med lidt mel. og så friteres der i olivenolie. løg og surt på. de har trukket hele natten og skal spises. i dag!

HUSK MIN INDSAMLING - HJÆLP MIG AT HJÆLPE!

torsdag den 28. januar 2010

HJÆLP!


Haïti. Katastrofer. Sult og rædsel! Det er ubærligt for os at være vidne til skildringerne derfra, men uden sammenligning med det mareridt som børn der mister forældre og forældre der mister børn oplever. Og for dem, er det netop disse rædsler som de oplever livet tilbyder dem. I dag. Nu.

Vi er priviligerede her hvor vi bor. I Europa. Vi vælger hver dag hvad vi har lyst til at spise med vores familier. Wow. Tænk på hvis bare én manglede ved bordet i aften. Èn der aldrig ville komme tilbage til måltidet igen. En tom plads der ikke ville kunne udfyldes.

Hjælp mig med at hjælpe. Jeg har startet en indsamling under Dansk Røde Kors. Jeg har en måned til at indsamle 5.000 kr. Send en tanke og en sjat til dem der har brug for det. Tak!

Og send meget gerne opfordringen rundt til venner, madglade og andre med hjertet det rigtige sted.

Indsamlingen ligger HER.

Tak til IDA for første fine bidrag!

Tak til TOVE for et meget stort bidrag!

Tak til CECILIA & ANDREAS for et fantastisk dejligt bidrag!

rod, skrammel og i brug


i mit køkken står, hænger og ligger der ting overalt. jeg er et egern. nånå. et egern? ja, jeg gemmer og samler og kan ikke smide ud. og det gælder desværre vist på alle fronter. altså at jeg ikke kan smide ud.
well. i mit køkken kan jeg til gengæld bruge alt jeg ejer. nogle gange i hvert fald. nogle ting kun nogle gange. men alt er engang imellem i brug. mange af tingene er gamle og samlet op fra udsmidningsbunker i de restauranter jeg har arbejdet i.

jeg kan godt lide ting man kan se er i brug. jeg er ikke til nyt børstet stål (busted stål?), som helst ikke må bruges oguhahvisdetfårenridse! jeg har selv ridser i lakken og ser vel også godt brugt ud. som et skærebrædt som der skæres på. eller en gammel sølvske. nok mest en gammel sølvske. for hvis den får lov at vælte sig lidt i modne tomater fx. så skinner den igen! næsten så man blændes. det kan en gammel sølvske. i modsætning til børstet stål, designervåben og plastic.

onsdag den 27. januar 2010

kogekødet (bovsa)


(waddaskank!?)
jeg er tilbage. im back. ved ikke helt fra hvor, men tilbage er jeg. det samme er duften i vores køkken. kogekødet simrer, og den får en fra boven. ja den gør nemlig så. det er lidt som at slumre. simreslumre. gryden. den har stået og slumret siden jeg skulle til møde med anna fra skovdal & skovdal over middag. vi holdt om noget med energii. altså energi. i. om kød, salt og lange tider. mere om det senere. mere også om slumrekød og bov. senere.

senere er nu. det minder duften fra i går aftes mig om, imens jeg lader kammeret med espressobønner. den hænger her endnu, duften. vi var 3 der spiste en helt klassisk ret. oksebov, et godt stort stykke. brunet af og så i selskab med gulerødderne, skalotteløg og et helt hvidløg. vand, vin, eddike. peberkorn også ja. op og simre en time v. frokosttid. luk'r'sluk så den trækker i 3. derefter op igen og simre (ikke et sekund mere end det dersens slumrende simreri - ingen kogning!) i 2-3 timer. stille og roligt som man sir. 'må jeg få mere kød?' sagde villads, og andreas ville også mere. det var væk, men der var stadig sovsen - det mørkebrune fluidum - og skokker, rødder og kartofler tilbage. 'må man mose?' ---> ja fanme da ja!

onsdag den 6. januar 2010

mangiafagioli


i den del af italien der ikke er toscana. lad os bare kalde det for resten. altså af italien. der kalder man de der så bor i toscana, for bønneæderne. det'fordi. de spiser herre mange bønner.

nånå.

jo, altså. de spiser frexmpl en forret der består af tun i jomfru, rødløg, mere jomfru, bred pernille og cannellini-bønner, som er hvide.

de spiser også ræddi mange ceci. det er kikærter, og dem er mange mennesker glade for. kogt i 3 timer, jomfru + citronnus så er den hjemme. salt også.

jaja.

og stooore hvide bønner. butter beans for nogle, lima bønner for andre. dem har jeg lige brugt en håndfuld af. til mit og mit sidekicks aftensmad i går. lammekølle - der rækker til omkring 17 dage for en på 6 og ham på 37 - kartofler, rosmarin, hvidløg. den kender vi allesammen, og det med gode grunde. og så bønnemos. 150 gr. store sataner (bønner) udblødt og kogt i smadder. 1 fed hvidløg, 1 dl. jomfru, 1 håbefuld håndfuld persille. sale, peppe. wrrruuum i en blender. hovsa ja. citron også, natürlich. og så noget sprødt - crostini for os - til at samle det op med. så er man faktisk mæt inden det lam dér er færdigt. jamanerså.

tirsdag den 5. januar 2010

mere svineri


det er unbegreiflich, som de siger henne i hamburg. unbegreiflich at han bliver ved med at svine. men det gør han altså, ja han gørså. 

pancettaerne (vældig spøjst ord) er ved at være mere salte end vejene her på frederiksbjerg, 8kc. og nu snéer det sgu igen, ikke?. godt man har masser af flæskesvinekød der hænger og dingler fra kroge i ens køkken, så man har en nogenlunde chance for at holde juleflæsket på siderne.


og sådan her ser man for eksempel ud, 2 dage før man skal hænges.

søndag den 3. januar 2010

tilbage til arbejdet

butikken er åben igen. 'the holga dot chef' er tilbage i trøjen, om han så må sige.